Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2010 14:00 - Побитите камъни
Автор: gratcia Категория: История   
Прочетен: 3081 Коментари: 9 Гласове:
-1

Последна промяна: 16.02.2010 18:37


Побитите камъни         Знаеш ли, че на 18 км западно от Варна ,по стария асфалтов път към София се намира нещо много призрачно-красиво? Това е Дикилиташ или както са известни сега Побитите камъни! Първата българска местност, официална обявена за природна забележителност през 1937 година.
    За първи път тази местност се споменава от Виктор Тепляков, кореспондент на руската армия на генерал Дибич Задбалкански. През 1829 година Тепляков пише писмо на композитора Римски –Корсаков,в което описва огромното си удивление от Побитите камъни. През 1854 година английският геолог капитан Спрат усилено започва да се занимава с изследване на скалния феномен. Огромните колони, патинирани с мъхове натрапчиво налагат усещането за пейзаж от чужда планета. Други оприличават гледката с описаните в Библията градове Содом и Гомор. Трети на останките от храма на Посейдон в изчезналата Атлантида.
    Никой със сигурност не може да каже как се е появило това чудо! Легендата, която Карел Шкорпил споменава за произхода на камъните е, че те са носени от видове-великани- за градеж в Плиска. Владетелят издал заповед,че няма нужда от повече
image камъни и великаните ги оставили, където ги заварила заповедта.
    Според учените идеално оформилите се колони са се образували през еоцена. Те изрично изключват човешка намеса при оформянето на колоните. Другата теория е, че на мястото е имало подводна вулканична дейност, с активно отделяне на метанов газ. Газовите мехурчета излизали от морското дъно, повличайки разтопената лава.
    При досегът със студената вода лавата мигновено се охлаждала и вкаменявала. И така се появили тези странни колони. Метанът продължавал да си проправя път между колоните стотици години след това и така те са станали кухи отвътре. Трети са привърженици на теорията ,че това са дънери на огромни вкаменени дървета. Непознатите и чудати местности винаги са вълнували човечеството. Интересно е, че побитите камъни са „мъката на художника”.Колкото и талантливи платна да са се опитвали да уловят мистиката на това особено място, странното е, че пресъздаването му повече отблъсква, отколкото привлича.
image Остава чувството за недовършеност, за някаква непохватност и творческо безсилие. Местата, където спират да действат познатите научни закони са пълни със загадки и въпроси.
    „...откъм север е побит самотен камък” пише Шкорпил. Този камък той уподобява на престол. Предполага,че престолът е служил за провеждане на събрания, седналият е бил старейшина или владетелят. Хайде смело продължи пътешествието си в каменната гора! Нищо, че мобилния ти телефон ще загуби обхват, важното е, че ще те обхванат невероятни и необясними усещания. Не предполагаш, че Побитите камъни са част от историята на българското и световното кино. Тук са снимани сцени от филмите „Осъдени души” и „Оцеола”.
    Една легенда разказва, че преди много години когато морето е стигало до тук. Близо до това място имало малко село, в което живеел хубав мъж. Бог му разкрил името си ,но го обрекъл завинаги да пази тази тайна. И Бог го дарил с безсмъртие. Предупредил го, че ако разкрие тайната отново ще стане простосмъртен. Един ден разхождайки се по морския бряг момъкът зърнал красива девойка и мигом се влюбил в нея. Скоро разбрал, че неговата красавица била отредена на предводителя на морските титани. Любовта му дала смелост да се изправи срещу титаните. Морският господар решил да му отстъпи девойката само ,ако научи името на Бог. Момъкът решил да жертва безсмъртието си в името на любовта си.Отишъл при изгрев слънце при морския господар и подредил титаните по брега, изписвайки с телата им Божието име. Бог наблюдавал всичко отгоре, възмутил се и решил да накаже титаните. С първите слънчеви лъчи те се вкаменили. А момъкът тръгнал по брега да намери своята любима. Легендата казва, че щом се срещнали под краката им бликнал чудодеен извор.
    Забравих да ти кажа, че тези каменни исполини са от варовикови пясъци. При по-внимателно взиране ще видиш охлювчета и мидички. Колоните са около триста на брой! Издигат се до пет-шест метра, а дебелината им достига от половин до два метра и половина. Усещаш ли се дребна прашинка? Обзе ли те страховита самота ,докато се разхождаше тук?
    На тази планета никой не е сам, колкото и наивно да ти звучи. Виж с компания разглеждаше каменните чудеса! Това май са следи от язовец. Не знам за теб, но аз се питам: ЗАЩО любими хора ни „напускат” и се преселват някъде откъдето никой не се е върнал? А тези камънаци са били тук и ще бъдат и след правнуците на внуците ни.... Може би, за да ни напомнят, че нямаме време да се мразим, а само да се обичаме…



преписах за вас !


Тагове:   камъни,


Гласувай:
2



1. victoriavselena - нямаме време да се мразим, а само да се обичаме…
16.02.2010 14:10
не само време, а и сили и пари. Да мразиш е лукс, който ни излиза много скъпо, плащаме със здраве.
цитирай
2. gratcia - victoriavselena
16.02.2010 14:21
Живота ни в момента не предразполага много към обич, но да се опитаме да запазим дори малкото, което имаме.
Колкото до омразата, аз лично мисля, че по-скоро нервите, които изразходваме, ни причиняват болести. Трябва да вярваме, че всичко ще се оправи, въпреки, че и на мен много не ми се вярва точно сега, но нека предизвикваме положителните емоции.
Поздрави :)))
цитирай
3. dorichela - Като малък стоунхендж! :) много ...
16.02.2010 18:25
Като малък стоунхендж! :) много красиво!
цитирай
4. gratcia - dorichela
16.02.2010 18:30
Създава настроение и разведрява ...мозъчните клетки.Имаме нужда постоянно да ги подхранваме ;)))
цитирай
5. lagrima - Благодрая за постинга!
17.02.2010 00:16
Благодрая за постинга!
цитирай
6. gratcia - lagrima
17.02.2010 12:42
Моля, скъпа :)
цитирай
7. smile999 - gratcia
17.02.2010 13:58
Беше ми интересно да прочета.Толкова пъти съм била там по различни поводи, и никога не съм прочела или чела толкова подробности за този феномен.
цитирай
8. smani - Интересна
17.02.2010 14:11
информация. Честно казано не бях чувал за това чудо!
Много полезно и тонизиращо!!! :)))
цитирай
9. gratcia - smani, smile999
17.02.2010 17:49
Честно да си кажа - аз също не бях чувала! Затова реших да го споделя :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gratcia
Категория: Тя и той
Прочетен: 486522
Постинги: 181
Коментари: 520
Гласове: 3011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол